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Thursday, January 14, 2010

शीत ऋतु के बलवर्धक प्रयोग

मखाने और सूखे सिंघाड़े - दोनों आधा-आधा किलो की मात्रा में लेकर अच्छी तरह से पीसकर मिला लें तथा बरनी (जार) में भरकर रख लें l प्रतिदिन सुबह खाली पेट १ चम्मच (५ ग्राम) पिसी मिश्री मिलाकर एक गिलास दूध के साथ फांक लें या मिश्री दूध में घोल लें और चूर्ण फांक कर ऊपर से दूध पी लें l इसी प्रकार शाम को भोजन के ३ घंटे पहले भी सेवन करें l तीन महीने तक यह प्रयोग करने से शरीर हृष्ट-पुष्ट होगा l
नोट : (मखाने खरीदते समय अच्छी तरह देख लें, कहीं उनमे कीड़े तो नहीं हैं l)

विदारीकन्द (विधारा) और अश्वगंधा आधा-आधा किलो की मात्रा में लेकर अलग-अलग पीसकर छान लें l इस मिश्रण में एक किलो पिसी हुई मिश्री मिलाकर तीन बार छननी से छानें ताकि तीनों अच्छे से मिश्रित हो जायें l इसे कांच के बर्तन में भरकर रख लें l रोज़ १-१ चम्मच (५-५ ग्राम) चूर्ण सुबह-शाम दूध के साथ ३ माह तक लें l दूध न मिल सके तो शहद में मिलाकर चाट लें l पानी के साथ भी ले सकते हैं l यह बहुत बलवर्धक प्रयोग है l

- मलाई में पिसी मिश्री मिलाकर सुबह खाली पेट खाने से शरीर पुष्ट, सुडौल और शक्तिशाली होता है l इसके सेवन से पेट की जलन, वातप्रकोप (गैस), पितप्रकोप (एसिडिटी), प्यास और पेट में बड़ी हुई गर्मी का शमन होता है l चेहरे की त्वचा पर मलाई का लेप लगाने से त्वचा कान्तिपूर्ण, चिकनी, मुलायम और स्वस्थ रहती हैं l दूध पीते समय मलाई हटानी नहीं चाहिए, सोने के २ घंटे पहले मलाई के साथ ही दूध पीना चाहिए l
 नोट : (कफ, खांसी, अपच तथा कब्ज़ के रोगी, ह्रदय रोगी और बड़े हुए कोलेस्ट्रोल वाले रोगी को मलाई का सेवन नहीं करना चाहिए l)

Techniques to improve strength during winter season

Fox nut (Makhana) and dry water chesnuts - Take half a kilo of each of them and grind them finely and store in a jar. Every morning on an empty stomach, take one spoon (5 grams) along with rock sugar mixed in a glass of milk or mix rock sugar in milk and take milk over a pinch of this mixture. You may also repeat this practice 3 hours before your eveniong meals. Continuing this dosage for three months helps make the body robust.
(Note: Before buying fox nuts, inspect them carefully to check they dont have any insects)

- Vidirakanda (Vidhara) and Ashwagandha - Take half a kilo of each of them, grind them separately and sieve them. In this mixture, add a kilo of rounded rock sugar and sieve them thrice so that they get mixed properly. Store them in glass container. Take 1 spoon (5 grams) daily in morning and evening with milk regularly for three months. If you cannot have it with milk every time, then you may also lick it with honey or with little water. This practice provides tremendous strength to the body.

- Take grounded rock sugar along with milk cream on an empty stomach every morning makes the body healthy, supple and strong. Consuming this helps get rid of burning sensation in stomach, hyper acidity, high thirst and any excessive heat accumulated in the stomach. Rubbing cream on face makes the skin soft, glowing, healthy and brings forth a radiating persona. Never remove the cream when you have milk. Also, you must have milk with the cream, two hours before going to sleep.

 Lok Kalyan Setu –Dec. 2009

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