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Wednesday 13 June 2012

किशमिश विशेष :-

ये ऋतु थोडा शारीर में से बल क्षीण करने वाली है | जीवनी शक्ति कमजोर करनी वाली ऋतु गर्मी और बारिश इस ऋतु में किशमिश वरदान है | किशमिश में क्या फायदे होते है - किशमिश का स्वाभाव मधुर है, उसका परिणाम शीतल है वायु, पित्त और काफ इन तीनो दोषों को शमन करने का शक्ति किशमिश में है | दूध तो कियो को वायु करता है लेकिन किशमिश में दूध के सरे गुण है लेकिन वायु का दोष नही | और आज कल जो दूध महंगा है उसके हिसाब से किशमिश सस्ती है | क्यूंकि दूध जितना पिये और जो बने उससे किशमिश थोड़े में ही उतना बना देती है |

खाने की रीत :-
किशमिश १५ से ५० ग्राम तक अच्छी तरह से धोकर थोड़ी देर फिर शुद्ध पानी में फिर जयादा चबा चबा कर मजे से खायें, दूध में तो ना जाने कितना कितना गड़बड़ी और प्रीसरवेटिव पड़ता है| किशमिश में वो सब मुसीबतें नहीं |

फायदे :-
खाने से खून बनता है, वायु दोष दूर होता है, पित्त दूर होता है, काफ दूर होता, और हृदय के लिये बड़ा हितकारी है और हार्ट अटैक को दूर रखेगा | दूध के लगभग सभी तत्व किशमिश में पाये जाते है | दूध की अपेक्षा पचने में किशमिश आधा समय लेता है आधी ताकत लगाता है | वृद्ध अवस्था में किशमिश का उपयोग बल और आयु बढ़ने वाला होता है, दुर्बल और खून की कमी वालों के लिए ये किशमिश एक टोनिक और वरदान है | १०० किशमिश में ८ मिली ग्राम लोह तत्व, ८७ मिली ग्राम कैलशियम और ३०८ कैलोरी (ऊर्जा ) पायी जाती है | किशमिश की शर्करा शीघ्र
पच जाने के कारण इसे खाने के बाद उत्साह और प्रसन्ता और शक्ति तुरंत प्राप्त होती है |

Raisins(Kishmish) special:-

In summer and rainy season, body becomes slightly weak. In these seasons, raisins are a boon. Raisins have numerous qualities: it is sweet by nature, it is soothing as a result which helps alleviate the bad effects of the all three, Vayu, Pitta and Cough. Having milk may cause Vayu(wind) problems for some, but raisins have all the qualities of milk without the side effects of wind. Also, as compared to the rising prices of milk, raisin is cheaper now. This is because a small of amount of raisins can provide the same benefit as against the normal volume of milk consumption.

Eating procedure:
Wash 15-50 grams of raisins thoroughly in purified water and then relish it while chewing properly. Nowdays milk is found to have so many abnormalities and preservatives. However, there is no such fear with raisins.

Benefits:
Eating raisins enhances blood formation, alleviates vices of Vayu (wind), Pitta (bile), Cough, strengthens the heart and keeps heart attack at bay. Raisins have almost all the qualities of milk. Raisins take half as much time to digest as compared to milk. In old age, raisins help improve the body vigour and longevity. For weak and anaemic patients, raisins act as a tonic and are a real blessing. 100 raisins is found to have 8 milligrams of iron, 87 milligrams of calcium and 307 calories energy. Due to easy digestion of its sugar content, one feels energetic, pleased and enthusiastic after eating raisins.

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- Pujya Bapuji Mumbai 3rd June 2012

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