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Monday, September 27, 2010

भोजन-पात्र विवेक


· भोजन के समय खाने व पीने के पात्र अलग-अलग होने चाहिए।
· काँसे के पात्र बुद्धि वर्धक, स्वाद अर्थात् रूचि उत्पन्न करने वाले हैं। उष्ण प्रकृतिवाले व्यक्ति तथा अम्लपित्त, रक्तपित्त, त्वचाविकार, यकृत व हृदयविकार से पीड़ित व्यक्तियों के लिए काँसे के पात्र स्वास्थ्यप्रद हैं। इससे पित्त का शमन व रक्त की शुद्धि होती है।
· 'स्कन्द पुराण' के अनुसार चतुर्मास के दिनों में पलाश (ढाक) के पत्तों में या इनसे बनी पत्तलों में किया गया भोजन चान्द्रायण व्रत एवं एकादशी व्रत के समान पुण्य प्रदान करने वाला माना गया है। इतना ही नहीं, पलाश के पत्तों में किया गया एक-एक बार का भोजन त्रिरात्र व्रत के समान पुण्यदायक और बड़े-बड़े पातकों का नाश करने वाला बताया गया है। चतुर्मास में बड़ के पत्तों या पत्तल पर किया गया भोजन भी बहुत पुण्यदायी माना गया है।
· केला, पलाश या बड़ के पत्ते रूचि उत्पन्न करने वाले, विषदोष का नाश करने वाले तथा अग्नि को प्रदीप्त करने वाले होते हैं। अतः इनका उपयोग हितावह है।
· लोहे की कड़ाही में सब्जी बनाना तथा लोहे के तवे पर रोटी सेंकना हितकारी है इससे रक्त की वृद्धि होती है। परंतु लोहे के बर्तन में भोजन नहीं करना चाहिए इससे बुद्धि का नाश होता है। स्टील के बर्तन में बुद्धिनाश का दोष नहीं माना जाता। पेय पदार्थ चाँदी के बर्तन में लेना हितकारी है लेकिन लस्सी आदि खट्टे पदार्थ न लें। पीतल के बर्तनों को कलई कराके ही उपयोग में लाना चाहिए।
· एल्यूमीनियम के बर्तनों का उपयोग कदापि न करें। वैज्ञानिकों के अनुसार एल्यूमीनियम धातु वायुमंडल से क्रिया करके एल्यूमीनियम ऑक्साइड बनाती है, जिससे इसके बर्तनों पर इस ऑक्साइड की पर्त जम जाती है। यह पाचनतंत्र, दिमाग और हृदय पर दुष्प्रभाव डालती है। इन बर्तनों में भोजन करने से मुँह में छाले, पेट का अल्सर, एपेन्डीसाईटिस, रोग, पथरी, अंतःस्राव, ग्रन्थियों के रोग, हृदयरोग, दृष्टि की मंदता, माईग्रेन, जोड़ों का दर्द, सर्दी, बुखार, बुद्धि की मंदता, डिप्रेशन, सिरदर्द, दस्त, पक्षाघात आदि बीमारियाँ होने की पूरी संभावना रहती है। एल्यूमीनियम के कुकर का उपयोग करने वाले सावधान हो जायें।
· प्लास्टिक की थालियाँ (प्लेट्स) व चम्मच, पेपल प्लेट्स, थर्माकोल की प्लेट्स, सिल्वर फाइल, पालीथिन बैग्ज आदि का उपयोग स्वास्थ्य के लिए हानिकारक है।
· पानी पीने के पात्र के विषय में 'भावप्रकाश' ग्रंथ में लिखा है कि पानी पीने के लिए ताँबा, स्फटिक या काँच-पात्र का उपयोग करना चाहिए। ताँबा तथा मिट्टी के जलपात्र पवित्र व शीतल होते हैं। टूटे-फूटे बर्तन से अथवा अंजलि से पानी नहीं पीना चाहिए।

Utensil recommendations

- During meals, the utensils for eating and drinking must be separate from one another.
- Bronze utensils help improve intellect, taste and enhance appetite. People characteristic of high body heat and suffering from blood, skin liver and heart disorders will stand to gain health by having meals in bronze utensils. It regulates bile and purifies blood.
- It has been mentioned in "Skanda Purana" that taking meals on Palash leaves or utensils made from the same during Chaturmaas offers virtues equivalent to maintaining vows of Chandraayan and Ekadashi. Further to this, every meal taken on Palash leaves are virtuous equivalent to the Triratra vow and is known to indemnify even the gravest sins.  Meals taken on Banyan leaves is also considered quite virtuous.
- Banana, Palash or Banyan leaves are considered to generate appetite, alleviates poisonous elements in body and enhances digestive power. Hence, use of them are considered very beneficial.
- Preparing vegetables in iron utensils or making chapati on iron pans is very beneficial as it enhances blood growth n body by enhancing iron content. But, one must never take meals in iron cutlery as it destroys intellect. However, steel utensils are not to be treated as detrimental in this respect. Drinking from silverware is considered healthy but avoid taking sour drinks like buttermilk, etc. Brass utensils must be coated with tin before usage.
- Never use aluminium utensils. As per scientific research, aluminium reacts with outside air to form aluminium oxide, which end up forming an oxide layer on top of it. This can cause severe damage to digestive system, brain and heart. It can even lead to mouth ulcers, stomach ulcers, appendicitis, kidney stones, heart ailments, weak vision, migraine, joint aches, cold, fever, weakness in decision making, depression, headaches,  diarrhoea, etc. Those who utilise aluminium cookers are warned of its grave consequences.
- Use of plastic plates and spoons, paper plates, thermocol plates, silver foils, polythene bags, etc. are highly detrimental to health.
- Utensils for drinking water have been elaborated in "Bhavprakash" scriptures that one should use copper, alum or glass-ware. Copper and earthen pots are considered pure and known to have cooling effect. One must never drink from broken pots or by using your palms.


ऋषि प्रसाद, सितम्बर 2010

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