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Thursday, November 29, 2012

संधिशुलहर पाक



संधिशुलहर पाक
लाभ : ऊत्तम वायुनाशक व हड्डियों को मजबूत करनेवाली मेथी, दोषों का पाचन करनेवाली सौंठ व जठराग्नि को प्रदीप्त करनेवाले द्रव्यों से बना यह पाक जोड़ों के दर्द, गृध्रसी (सायटिका), गठिया, गर्दन का दर्द (सर्वायकल स्पोंडीलोसिस), कमरदर्द तथा वायु के कारण होनेवाली हाथ-पैरों की ऐंठन, सुन्नता, जकडन आदि में अतीव गुणकारी है | सर्दियों में ४० – ६० दिन तक इसका सेवन कर सकते है | बल व पुष्टि के लिए निरोगी व्यक्ति भी इसका लाभ ले सकते है | प्रसूता माताओं के लिए भी यह खूब लाभदायी है | इससे गर्भाशय की शुद्धि व दूध में वृद्धी होती है |
सामग्री : मेथी का आटा व सौंठ का चूर्ण प्रत्येक ५० ग्राम, देशी घी १५० ग्राम. मिश्री ६५० ग्राम | प्रक्षेप द्रव्य – पीपर, सौंठ, पीपरामूल, चित्रक, जीरा, धनिया, अजवायन, कलौंजी, सौंफ, जायफल, दालचीनी, तेजपत्र एवं नागरमोथ प्रत्येक का चूर्ण १० – १० ग्राम व कलि मिर्च का चूर्ण १५ ग्राम |
विधि : मिश्री की एक तार की चाशनी बना लें | सौंठ को घी में धीमी आँच पर सेंक लें | जब उसका रंग सुनहरा लाल हो जाय, तब मेथी का आटा व चाशनी मिलाकर अच्छे से हिलायें | नीचे उतारकर प्रक्षेप द्रव्य मिला दे |
सेवन-विधि : १५-२० ग्राम पाक सुबह गुनगुने पानी के साथ ले |
सूचना : जोड़ों के दर्द में दही, टमाटर आदि खट्टे पदार्थ, आलू, राजमा, उडद, मटर व तले हए, पचने में भारी पदार्थ न खाये |


A paaka for joints-pain  :-

Benefits: As its ingredients are fenugreek that eradicates Vata disorders and strengthens bones; dry ginger that dissolves the ama associated with doshas; and other ingredients that stimulate the digestive fire; this paaka (a dish cooked in milk, ghee, boiling syrup etc.) is highly beneficial for joint pains, sciatica, gout, cervical spondylosis, backache, and Vata generated spasm, numbness and stiffness of hands and feet. It winter it can be consumed for a period of 40 to 60 days. Even healthy persons can take it for strength and nourishment. It is highly beneficial to lactating mothers. It cleanses the uterus and improves lactation.
Ingredients: Fenugreek flour and dry ginger powder 80 grams each, ghee 150 grams, sugar candy 650 grams  co….. long pepper (piper longum), dry ginger, long pepper,(piper longum) root, Leadwort (Plumbago zeylanica), cumin seeds, coriander, ajawaayan (Trachyspermum ammi ), black cumin seeds (Nigella sativa), aniseeds, nutmegouter covering of the nutmegounter, cinnamon, bay leaf, nut grass 10 grams each; black pepper powder 15 grams.
Method: Make thick syrup of sugar candy. Fry dry ginger in ghee on a low flame. Add fenugreek flour and syrup when it becomes golden red in colour and mix properly. Take it off the flame and add condiments.
Take 15-20 grams in the morning with lukewarm water.
Caution: Don’t take sour foods like curd and tomatoes, potatoes, kidney beans, black grams, peas and fried foods if you have joints pain.

- Rishi Prasad Nov' 2012 

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