आजकल बालकों को दूध के आलावा बाजारू बेबीफ़ूड (फँरेक्स आदि) खिलाने की रीति चल पड़ी है | बेबीफ़ूड बनाने की प्रक्रिया में अधिकांश पोषक तत्त्व नष्ट हो जाते हैं, कई बार कृतिम रूप से वापस मिलाये जाते हैं, जिसे बालकों की आँते अवशोषित नही कर पाती | बेबीफूड का मुख्य घटक अतिशय महीन पिसा हुआ गेहूँ का आटा है, जो चिकना होने के कारण आँतों में चिपक जाता है | आटा पीसने के बाद एक हप्ते में ही गुणहीन हो जाता है जबकि बेबीफ़ूड तैयार होने के बाद हाथ में आने तक तो कई हफ्ते गुजर जाते हैं | ऐसे हानिकारक बेबीफ़ूड की अपेक्षा शिशुओं के लिए ताजा, पौष्टिक व सात्त्विक खुराक परम्परागत रीति से हम घर में ही बना सकते हैं |
विधि : १ कटोरी चावल (पुराने हो तो अच्छा), २ - २ चम्मच मूँग की दाल व गेंहूँ – इन सबको साफ़ करके धोकर छाँव में अच्छी तरह से सुखा लें | धीमी आँच पर अच्छे – से सेंक लें | मिक्सर में महीन पीर के छान लें | ३ – ४ माह के बालक के लिए शुरुआत में आधा कप पानी में आधा छोटा चम्मच मिलाकर पका लें | थोडा–सा सेंधा नमक डालकर पाचनशक्ति अनुसार दिन में एक या दो वार दे सकते हैं | धीरे-धीरे मात्रा बढ़ाते जायें | बालक बड़ा होने पर इसमें उबली हुई हरी सब्जियाँ, पिसा जीरा, धनिया भी मिला सकते हैं | हर ७ दिन बाद ताजा खुराक बना लें |
यह स्वादिष्ट व पचने में अतिशय हल्का होता है | साथ ही शारीरिक विकास के लिए आवश्यक प्रोटीन्स, खनिज व कार्बोहाइड्रेटस की उचित मात्रा में पूर्ति करता है |
Pure and pious homely food for babies
These days, babies are fed with market foods (Forex, etc.) along with milk. Most of these baby foods lose their nutrition during their preparation. Sometimes, they are re-introduced artificially which a baby's intestines are not always capable of fully absorbing. The main ingredient of any baby food is finely grounded wheat. It is shiny in nature and easily sticks to the inner walls of intestines. After a week of grinding, most of the wheat loses all its essential nutrients. But, many weeks pass by before one gets his hands on that food. Contrary to such harmful babyfood, it is better to feed babies with fresh, nutritious and pious food prepared at home in traditional ways.
Process: Take one bowl of rice (preferably old rice), 2-2 spoons of moong lentils and wheat. Wash them thoroughly and then dry them out in a shaded area. Then, roast them lightly in mild heat. Then grind them out in a mixer and sieve it. For a baby who is 3-4 months old, prepare the food with boiling half cup water with half small spoon of this mixture. You may also add a little rock salt to improve digestion for once or twice a day. Start increasing the quantity gradually. Once the baby grows bigger, you can also add boiled vegetables, grounded cumin seeds and coriander. Make a fresh potion once a week.
This is tasty and very easy to digest. Simultaneously, the baby gets all the necessary proteins, nutrients and carbohydrates for growth.
विधि : १ कटोरी चावल (पुराने हो तो अच्छा), २ - २ चम्मच मूँग की दाल व गेंहूँ – इन सबको साफ़ करके धोकर छाँव में अच्छी तरह से सुखा लें | धीमी आँच पर अच्छे – से सेंक लें | मिक्सर में महीन पीर के छान लें | ३ – ४ माह के बालक के लिए शुरुआत में आधा कप पानी में आधा छोटा चम्मच मिलाकर पका लें | थोडा–सा सेंधा नमक डालकर पाचनशक्ति अनुसार दिन में एक या दो वार दे सकते हैं | धीरे-धीरे मात्रा बढ़ाते जायें | बालक बड़ा होने पर इसमें उबली हुई हरी सब्जियाँ, पिसा जीरा, धनिया भी मिला सकते हैं | हर ७ दिन बाद ताजा खुराक बना लें |
यह स्वादिष्ट व पचने में अतिशय हल्का होता है | साथ ही शारीरिक विकास के लिए आवश्यक प्रोटीन्स, खनिज व कार्बोहाइड्रेटस की उचित मात्रा में पूर्ति करता है |
लोक कल्याण सेतु – नवम्बर २०१३ से
Pure and pious homely food for babies
These days, babies are fed with market foods (Forex, etc.) along with milk. Most of these baby foods lose their nutrition during their preparation. Sometimes, they are re-introduced artificially which a baby's intestines are not always capable of fully absorbing. The main ingredient of any baby food is finely grounded wheat. It is shiny in nature and easily sticks to the inner walls of intestines. After a week of grinding, most of the wheat loses all its essential nutrients. But, many weeks pass by before one gets his hands on that food. Contrary to such harmful babyfood, it is better to feed babies with fresh, nutritious and pious food prepared at home in traditional ways.
Process: Take one bowl of rice (preferably old rice), 2-2 spoons of moong lentils and wheat. Wash them thoroughly and then dry them out in a shaded area. Then, roast them lightly in mild heat. Then grind them out in a mixer and sieve it. For a baby who is 3-4 months old, prepare the food with boiling half cup water with half small spoon of this mixture. You may also add a little rock salt to improve digestion for once or twice a day. Start increasing the quantity gradually. Once the baby grows bigger, you can also add boiled vegetables, grounded cumin seeds and coriander. Make a fresh potion once a week.
This is tasty and very easy to digest. Simultaneously, the baby gets all the necessary proteins, nutrients and carbohydrates for growth.
Lok Kalyan Setu - November 2013
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